Agenda
Elke donderdag vanaf 14.00 uur in de Eligiuszaal in Oostburg kunt u FRIKKEN.
Het kaartspel frikken werd vroeger van generatie naar de volgende generatie doorgegeven, maar de laatste decennia blijft dit mogelijk wat achter . Wij willen eeen ieder die het spel wil leren de gelegenhed geven dit bij te leren. Voor de spelregels Frikken klik HIER
Met vriendelijk groeten Theo Uitdewilligen
Vanaf 12-02-2025 starten wij het project SENIOREN AAN ZET.
Senioren Brabant Zeeland Project – Senioren zelf aan zet
Van vergrijzingsangst naar samenredzaamheid en draagvlak
Informatiecampagne moet senioren in Zeeland bewuster maken over de gevolgen van de vergrijzing, praat vandaag over morgen Senioren willen graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, hun zelfstandigheid zoveel mogelijk behouden, naar elkaar omzien, maar ook zorg krijgen als dat nodig is.
In de praktijk blijken ze echter vaak niet goed voorbereid op verminderde vitaliteit en gezondheid als gevolg van het verouderingsproces. Ook hebben veel senioren nog verwachtingen van de zorg die nu al niet waargemaakt kunnen worden en dan moet het hoogtepunt van de vergrijzing nog komen. Door de vergrijzing groeit de vraag naar zorg,
maar door personeelstekort daalt het aanbod. Het uitstellen van beslissingen over hun eigen woon/zorg-toekomst en pas iets gaan ondernemen als het feitelijk te laat is, leidt ertoe dat senioren de regie verliezen die ze zo graag wilden behouden. Om wonen, zorg en welzijn nu en in de toekomst goed vorm te kunnen blijven geven, is een krachtenbundeling van seniorenverenigingen, gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties nodig. Van vergrijzingsangst naar samenredzaamheid is onze gezamenlijke opdracht.
Om inzicht te krijgen in wat helpt om goed geborgd ouder te worden, met de best passende woonvorm en netwerk, start Senioren Brabant-Zeeland een campagne Senioren zelf aan zet.
UITPROBEER SERVICE THUISTECHNOLOGIE
Veel inwoners willen graag zelfstandig thuis blijven wonen, ook als door het ouder worden of beperkingen de kwetsbaarheid toeneemt. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om het huis en de woonomgeving zo in te richten, dat het de zelfredzaamheid bevordert.
Diverse producten kunnen inwoners helpen dagelijkse taken gemakkelijker en veiliger te maken en daardoor minder afhankelijk te zijn van hulp van anderen. Denk hierbij aan producten zoals een medicijnalarm, GPS horloge met alarm, wekker met dwaaldetectie en de Compaan.
Om producten uit te kunnen proberen voor ze worden aangeschaft, heeft WijZ welzijn Raalte de ‘Uitprobeerservice thuistechnologie’ opgezet. Een vrijwilliger komt vrijblijvend bij de inwoner langs om mogelijkheden te bespreken en uitleg te geven over de producten waarna ze voor 30 dagen gratis uitgeprobeerd kunnen worden.
In de bijlage vind je de folder over de ‘Uitprobeerservice thuistechnologie’. Wil je deze verspreiden onder je achterban? Hierdoor werken we samen aan het vergroten van de bekendheid van de service onder inwoners en netwerkpartners. Als je op de link naast onderstaande afbeelding klikt, kom je bij de doorbladerbare versie van de folder.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de ‘Uitprobeerservice thuistechnologie’? Neem gerust contact op